GRENSWERTE – PLUS/MINUS

Wat betekent het om vlakbij de grens op te groeien? Om vertrouwd te zijn met het andere land, met een soortgelijke taal, maar toch een totaal andere geschiedenis? Hoewel ze inmiddels verder van de grens af wonen, zijn ze nog altijd met het andere land verbonden. Mirian Jacobs (Nederland) en Gerda Wantia (Duitsland) onderzochten de begrippen ver en nabij.

Beide kunstenaars hebben aan het zelfde werk gewerkt door het werk steeds te ruilen. De landsgrenzen verloren hun betekenis, de grenzen in het hoofd bepaalden of iets ver of nabij is. Mirian Jacobs speelde met het verbinden van tegenpolen, en maakte dat zichtbaar. Gerda Wantia richtte zich op het intermenselijke aspect van afstand en nabijheid, en gebruikte het verval van materialen.

Plusminus geeft polarisatie aan, maar tegengestelde waarden bestaan alleen bij de gratie van elkaar, en ze nodigen uit tot het verkennen van het tussenliggende gebied. Niet stilstaan bij de verschillen, maar in beweging komen, de nuance bekijken en ‘das Verbindende herausfinden’

grenswerte-wereldtentoonstellingcatalogus grenswerteosnabruck-c

 

Impressie van werken uit de reizende tentoonstelling

Bentlage Rheine (D)

Bentlage Rheine (D)

osnabruck-a

osnabruck-i

osnabruck-h

osnabruck-f

verzamelfoto-bentheim