Nieuwe uitdagingen

Het was even stil op de website. De afgelopen 2 jaar heb ik gebruikt om een opleiding te volgen tot Docent Beeldende Kunst & Vormgeving bij ArtEZ. Ik merkte dat ik naast het kunstenaarschap en het podium dat ik met mijn werk heb, behoefte had om kennis en ervaring te delen en in te zetten om de waarde van kunst in onze samenleving onder de aandacht te brengen. En hoe kun je dit beter doen dan kinderen al van jongs af aan kennis te laten maken met kunst!

Ik heb onderzocht hoe je kunst en impliciete reflectie door middel van kijken naar kunst en het zelf maken in kunt zetten in het onderwijs en hoe ik daarbij als kunstenaar-docent kan helpen. Op het Montessori-college Twente heb ik een lessenserie voor CKV ontworpen geïnspireerd op de ‘Decamerone’ van ITA, die in 2020 in Coronatijd uitgevoerd werd. De leerlingen kregen de mogelijkheid om hun eigen ervaringen met de lockdown te delen in hun eindwerkstuk. Bij de Vooropleiding van ArtEZ heb ik het Individuele Onderzoek van de studenten begeleid en diverse korte reflectie-oefeningen ontworpen. Uit het theoretische onderzoek en deze ervaringen is mijn ‘reflectieschijf’ ontstaan, een hulpmiddel voor leerkrachten en docenten om lessen te ontwerpen waarin spelenderwijs reflecteren een rol speelt. Het is een benadering die werkt om gevarieerde opdrachten te maken. Niet alleen in het reguliere onderwijs te gebruiken, ook voor cursussen voor volwassenen die zelf willen maken, en zich daarbij bijvoorbeeld willen laten inspireren door kunstwerken. Deze expertise wil ik graag inzetten in de toekomst.

logo-ruimtevoorreflectie

Ruimtelijk werk

Ik heb deze tijd ook gebruikt om anders naar mijn eigen werk te kijken, het schilderen even te laten voor wat het is en mezelf uit te dagen het ruimtelijke domein te onderzoeken door met andere materialen te werken. Dit heeft mij veel nieuwe mogelijkheden gegeven om mij uit te drukken en een heleboel inspiratie! Het werk Bitterzoet is hiervan een voorbeeld.

 

Er is werk aan de winkel! Ik ga na deze hectische twee jaar ideeën concretiseren en plannen uitwerken. Wil je meer informatie, neem dan contact met me op, ik ga graag met je in gesprek!

 

DM_mirianjacobs_05

 

 

 

Scroll naar boven