Velden van stilte

28 april 2018

velden-van-stilte-2

Velden van stilte
collage – paperlitho – acryl op boekpapier

28 maart 2018

atelier-velden-van-stilte

Intussen een nieuw atelier betrokken. Meer ruimte, beter beoordelen.

Schilderen, plakken en vertellen
7 maart 2018

Vandaag interview met BorneBoeit over ‘Velden van stilte’, en nog een aantal leuke gesprekken met voorbijgangers op weg naar het Kulturhus. Verder heel veel schilderen en plakken, lekker opgeschoten, maar nog heel wat uurtjes te gaan.

7-maart

 

12 februari 2018

12-februari-2018

Atelier op locatie
2 februari 2018

koetshuisje aarde

Afgelopen week heb ik het Koetshuisje in Borne ingericht om daar verder te werken aan ‘Velden van stilte’. Ben blij met deze mogelijkheid, want ik kan in deze verder lege ruimte de werken beter beoordelen en er is meer ruimte om het werk langzaam op te bouwen. Wanneer je zoals ik met verschillende technieken werkt in verschillende projecten/thema’s dan heb je wel eens een beetje last van ruimtetekort in het atelier. Maar de afwisseling en daardoor continue uitdaging vind ik heerlijk. Mijn eigen atelier is dus soms te klein, daarom ga ik net als bij het zeegezicht bij ‘Kunst in het Koetshuis’ aan de slag.

Wist je trouwens dat ik regelmatig foto’s uit het proces op Instagram en FB post?

 

koetshuisje-aarde-2

koetshuisje-aarde-1

Start van het grote werk
10 januari 2018

start

Combineren van technieken
9 januari 2018

atelier

De eerste serie paperlitho’s
11 december 2017

 

paperlitho
paperlitho

 

Studies
23 november 2017

Experimenteren met diverse technieken op boekpagina’s – collage, paperlitho, acryl- en olieverf, oilsticks etc.

combi-studies-23.11.2017

De eerste structuren
20 november 2017

 

november 2017
november 2017

 

journal 11 oktober 2017
journal 11 oktober 2017

 

‘Alles in de wereld wordt gedragen.’
29 september 2017

Dubuffet in het Stedelijk
Dubuffet in het Stedelijk

 

In juli zag ik in het Stedelijk Museum Amsterdam werken van Jean Dubuffet. Ik citeer: ‘In de vroegste landschappen in deze zaal schuift de horizon ver naar boven. In latere werken laat Dubuffet hem zelfs helemaal weg: we zien alleen nog een oppervlak, waarvan onduidelijk is wat het voorstelt en op welke schaal het is geschilderd. Sommige doeken lijken zowel op een sterrenhemel als op zanderige grond.’ Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe herkenbaar dit is voor mij, en inspirerend. Soms word ik geraakt door beeld, soms door tekst, soms door allebei. Het begon helemáál bij mij te kriebelen toen ik ook nog de prachtige titels van de werken uit de serie ‘Champs de Silence’ las. De ‘Velden van Stilte’ zijn niet meer uit mijn hoofd gegaan, en dan is het mooie dat er allerlei dingen op je pad komen die een proces in gang zetten waar ik nu middenin zit. Grond, of aarde, is het tweede van de 4 klassieke elementen waar ik mee aan het werk wil. Na het element water (‘Imagine: a sea without a horizon’) ben ik nu begonnen aan een nieuwe reis, materiaal aan het verzamelen, ideeën aan het uitproberen, nog niet wetend waar het op uit komt. Maar dat heeft gewoon tijd nodig. Het boek ‘Grond’ van filosoof, docent en journalist Jan-Hendrik Bakker laat me in elk geval al verdwalen in de verschillende lagen van betekenis van dit kleine woordje.

‘Niets is zo abstract en concreet tegelijk als grond. Onze samenleving is erop gebouwd; we moeten ervan eten en onze geschiedenis rust erin. Grond is ook de aanduiding voor de rede en speelt een rol in vele religies. In de stedelijke samenleving verdwijnt de grond onder het asfalt: daar vertegenwoordigt grond vooral een economische waarde. ‘ [Jan-Hendrik Bakker]

 

overzicht-velden-van-stilte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven