uitnodiging oogst verrassend vlas

Op donderdag 6 augustus 2015 wordt een perceel vlas (7,5 are) geoogst op de es van Museumboerderij De Wendezoele op Landgoed Twickel in Delden. Hiervoor kunnen we de hulp van vele handen goed gebruiken. Zo wordt in een dag het vlas getrokken, gerepeld en op het veld gelegd om te dauwroten.

Verrassend Vlas is een samenwerking van Stichting Museumboerderij Wendezoele (Delden), Museum Bussemakerhuis (Borne), Rode Wangen (Denekamp), beeldend kunstenaar Mirian Jacobs (Borne) en textiel en modevormgever Tessa Wagenvoort (Warnsveld/Den Haag). Gezamenlijk willen we alle stappen (roten, repelen, braken, zwingelen, hekelen, spinnen, weven) doorlopen om te komen van vlas tot linnen. Over de kunstprojecten zie elders de informatie op deze website.

Het oogsten van vlas geschiedt op de volgende werkwijze:

Trekken (slijten)
Het vlas wordt met wortel uit de grond getrokken, door te maaien zou een gedeelte van de vezel verloren gaan.

Repelen
De bolletjes lijnzaad worden met een repelkam gescheiden van de vlasstengels. Deze handeling vindt ook op het veld plaats. De bolletjes worden op een kleed opgevangen.

Veld- of dauwroten
De vlasstengels worden na het repelen teruggelegd op de akker om op ’t veld zo’n 6 weken te roten. Dit gespreid terugleggen dient ordentelijke en strak te gebeuren. De vlasstengels moeten namelijk nog een keer gekeerd worden.

 

Kleding voorschrift
Een makkelijk zittende (spijker)broek in combinatie met een wit, licht shirt, blouse of overhemd. Lange broek en dichte schoenen is aan te bevelen. Werkhandschoenen mag. Bij nat weer of dauw in de ochtend is een regenbroek handig. Een hoofddeksel mag als je dat zelf prettig vindt.

Eten en Drinken
Je mag zelf iets meenemen. Er wordt ook voor eten en drinken gezorgd.

Aanmelden
Svp vooraf aanmelden, dit ivm eten en drinken, planning en toegang tot het terrein. Dat kan via een e-mail op . Graag met vermelding van naam en telefoonnummer.

Parkeren
Gelieve de auto te parkeren op de parkeerplaats bij De Wendezoele

Datum: Donderdag 6 augustus 2015
Locatie: Op de es bij De Wendezoele
Adres: Twickelerlaan 14, 7495 VG Ambt Delden
Tijd: 08.00 uur – 16.30 uur of eerder als het werk gedaan is!

Wil je een halve dag aan de slag? Dat kan prima!

Andere geïnteresseerden en belangstellenden zijn natuurlijk ook welkom om een kijkje te komen nemen. Gelieve dan een kaartje te kopen bij de kassa van museumboerderij de Wendezoele.

Voor vragen, informatie, opmerkingen en aanmelden kun je terecht bij Corné de Regt / Rode Wangen
M: 06 411 911 01, E:

Scroll naar boven