Kan ik de kleur van bloemen vangen?

Afgelopen maanden heb ik onderzoek gedaan naar kleur en vorm van planten.
De volgende vragen stonden daarbij centraal: hoe vang ik de natuurlijke kleuren van planten en bloemen en hoe pas ik ze toe?

Ik heb een workshop gevolgd over kleurstoffen en pigmenten, ben aan het kokkerellen geweest en heb materiaalproefjes uit het verleden nieuw leven ingeblazen. In de voorbereidingen zijn al diverse werken ontstaan. Een goede basis om het in een project te gieten om de techniek verder uit te werken.

 

 

Ik ben nieuwsgierig of een jonge plant een andere kleur geeft dan een volgroeide plant, of ik de kleur van de bloemen vangen kan. En bieden verschillende onderdelen van de plant een ander kleurenscala? Welke vormen kan ik vangen, en wanneer is de vorm nog plant en wanneer gaat hij een eigen leven leiden?

Op zoek naar de mogelijkheid om een groeiend gewas te volgen kwam ik uit bij vlas, een gewas dat in de 18e eeuw een rol speelde in deze omgeving, en aanleiding was voor de ontwikkeling van de textielindustrie in Twente. Ook is vlas de grondstof voor linnen, als schilder voel ik me daardoor ook verbonden met het gewas. Ik heb samenwerking gezocht en gevonden bij Museum Bussemakerhuis (Borne), Museumboerderij De Wendezoele (Twickel Delden) en Corné de Regt van Rode Wangen. Zij stonden aan het begin van een vlasproject, met als doel een stuk linnen van eigen land te vervaardigen. Mijn idee sloot prachtig aan zodat naast het ambachtelijke traject invulling kan worden gegeven aan iets van deze tijd. Daarnaast gaat Tessa Wagenvoort, textiel- en modevormgever, zich verdiepen vanuit haar vakgebied in het traject van vlas tot linnen.

Wij zijn als projectgroep al verschillende keren bij elkaar geweest en de voorbereidingen zijn in volle gang. Vele vrijwilligers zullen bij het project betrokken worden. Begin april wordt het vlaszaad gezaaid, en de verwachting is dat eind juli/begin augustus geoogst wordt. Je zult me in de groeiperiode dan ook regelmatig op het land in Delden vinden.

In de zomer van 2016 zullen mijn werken te zien zijn in een expositie in het Bussemakerhuis in Borne.

 

 

Scroll naar boven