Kunst in der Region 2014, Kloster Gravenhorst Hörstel (D)

Het werk ‘zeegezicht (imagine, a sea without a horizon)’ is geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Kunst in der Region’ in Kloster Gravenhorst, Hörstel (D). Van harte welkom op de opening op zondag 19 oktober 2014 om 12.00 uur en/of bij het concert ‘Talking Horns’ in de tentoonstellingsruimte op zaterdag 25 oktober 2014 om 19.00 uur.

In Nederland bestaat een traditie in zeeschilderingen. Wanneer je dit werk bekijkt, dan is niet helemaal duidelijk of alles water is, of dat het water voor een deel vermengd is met hemel. Dit is te vergelijken met het werk van de Duitse schilder Gerhard Richter die een werk gemaakt heeft met de titel ‘Seestück (See-see)’ (1970). In het midden is het beeld gedeeld, met op het eerste gezicht beneden de zee en boven de hemel. Maar als je goed kijkt dan zie je, dat het hetzelfde motief is, alleen gespiegeld. De zee kan voor hemel doorgaan, en andersom. Bij dit werk van Mirian Jacobs is het ook zo dat de grote vlakken die zijn ontstaan in principe altijd een zekere vermenging van de elementen toelaten.

 * kunsthistoricus Colmar Schulte-Goltz van Kunstraum Schulte-Goltz + Noelte / Essen bij opening Villa van Delden (vrije vertaling)

studies voor ‘zeegezicht’

proefpagina-III-uitsnedeproefpagina-II-uitsnedeproefpagina-IProefpagina-V-Reinier-Nooms

 

 

 

 

 

Al sinds 1988 presenteert Kunst in der Region jaarlijks door een jury geselecteerde hedendaagse kunst in de eeuwenoude kloosterruimten. Kunst in der Region biedt daarmee kunstenaars uit de regio een professioneel podium. 

Zondag 19 oktober a.s. om 12.00 uur wordt de tentoonstelling geopend met een dialoog tussen Ronald Kox, directeur AKI/ArtEZ Enschede en Georg Elben, Directeur van het Beeldenmuseum Glaskasten Marl. Beiden vormden samen met Julia Draganovic, voorzitter van de Kunsthalle Osnabrück, de jury die werk heeft geselecteerd voor deze tentoonstelling. Bij de tentoonstelling wordt een f/c catalogus uitgegeven.

Het geselecteerde werk heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 2011, bij onderzoek voor Verre Nabijheid/Ferne Nähe voor het Euregionale kunstprojekt GrensWerte kwam zij de zin ‘imagine, a sea without a horizon’ tegen op internet, en noteerde het in haar journal. Toen zij in het najaar van 2013 op locatie kon werken in het Koetshuisje in Borne, was dit haar inspiratiebron, het begin van een reis waaruit het zeegezicht is ontstaan. Foto’s van zeeschilderijen van bekende Hollandse meesters in het Rijksmuseum Amsterdam bewerkte zij tot eigen patronen. Drager zijn de pagina’s van het boek ‘800 meter onder de zeespiegel’ van de Amerikaanse pionier in diepzee-duiken William Beebe. In het werk wordt het verre en recente verleden verbonden met het heden, het gaat over de nieuwsgierigheid naar het onbekende, een traject ingaan zonder te weten hoe en waar het eindigt. Op haar website en op Facebook heeft zij het gehele ontstaansproces gedeeld met belangstellenden en in oktober 2013 werd het project afgesloten met een feestelijke finissage.

Opening op zondag 19 oktober 2014 om 12.00 uur.
Concert Talking Horns op zaterdag 25 oktober 2014 om 19.00 uur.

DA Kunsthaus Kloster Gravenhorst, Klosterstraße 10, 48477 Hörstel (D)
Openingstijden: dinsdag – zaterdag 14.00 – 18.00 uur, zondag 11.00 – 18.00 uur

Beeldreportage van het project in het Koetshuisje

Blogs over ‘imagine, a sea without a horizon’
stel je voor: een zee zonder horizon meer
nieuwe ontdekkingstocht meer

Meer informatie op
www.da-kunsthaus.de
Münsterlandzeitung over expositie in Villa van Delden,  meer
Facebook Mirian Jacobs en Koetshuis Borne

 

uitnodiging-Gravenhorst-2014

Scroll naar boven