Imagine, a sea without a horizon

Het is soms wel handig om een korte en bondige tekst te hebben over dat waar je mee bezig bent. Een deel van de onderstaande tekst heb ik geschreven t.b.v. de expositie in Villa Van Delden in Ahaus. Het project ‘imagine, a sea without a horizon’ in een notendop.

De zin kwam ik tijdens het project ‘Verre Nabijheid . Ferne Nähe’ tegen, ergens op internet, en heb ik opgeschreven in mijn journal. De tekst inspireerde en in het najaar van 2013 heb ik 2 maanden aan het thema gewerkt in het Koetshuisje in Borne. In het Rijksmuseum in Amsterdam maakte ik foto’s van de zeeën geschilderd door Hollandse oude meesters, en bewerkte ze tot nieuwe patronen. Drager zijn de pagina’s van het boek ‘800 meter onder de zeespiegel’.
In een journal heb ik het proces bijgehouden en op Facebook is de totstandkoming van het werk zichtbaar en hebben mensen gereageerd.

In de ontstane werken worden voor mij het verre en recente verleden verbonden met het heden, op weg naar de toekomst. Het gaat over de nieuwsgierigheid naar het onbekende, een traject ingaan zonder te weten hoe en waar het eindigt.

 

compilatie

 

Het project is afgesloten met een finissage waarbij de bezoekers eenmalig de mogelijkheid kregen om mijn journals te bekijken, een intieme blik in mijn creatieve proces. Het hoofdwerk is een collage van 290×130 cm. en daarnaast waren diverse studies te zien.

 

‘Ik veronderstel de kleur van

het water grijsblauw, het

bleekste blauw

nu beslist blauw

hoewel nog bleek

maar blauw’  2

 

Het werk is verschillende malen geëxposeerd, in Duitsland en op mijn solo op de KunstRai. Het hangt nu op een prachtige plek in het huis van een bijzondere vrouw. Toen zij het werk zag moest zij aan de zee in haar geliefde Griekenland denken. En als zij in Griekenland is moet ze denken aan het zeegezicht bij haar thuis.

 

 

 

 

1  William Beebe, 800 meter onder de zeespiegel, rond 1935
2 uit tekst van jaap besteman bij finissage project op 30.11.2013

Scroll naar boven