Een andere fascinatie

Verschillende series hebben de titel ‘eeuwige schoonheid’, maar waar komt dit eigenlijk vandaan?

De naam komt van het boek over kunstgeschiedenis ‘Eeuwige schoonheid’ van R.H. Gombrich*, het boek dat we op de kunstacademie gebruikten. De eerste serie van 15 tekeningen, ‘eeuwige schoonheid I’, is gemaakt op papier uit dit boek. De volgende tekst komt uit mijn journal II, n.a.v. de expositie in het Van Gogh Museum in maart 2012: Gedroomde Landschappen.

journal-II-over-eeuwige-schoonheid

 

Het feit dat ik op dat moment, in 2011, werk van kunstenaars uit het verre verleden gebruikte, op papier dat bedrukt was voordat ik werd geboren, het feit dat ik op die manier a.h.w. een tijdspanne overbrugde van eeuwen, fascineerde me. Op elke tekening staat het jaartal van het oorspronkelijke werk / 2011 vermeld.

 

IMG_0003
eeuwige schoonheid 1505/2011, 156x120mm, inkt op bedrukt papier, 2011

 

En het kreeg een vervolg. ‘eeuwige schoonheid II’ bestaat uit iPad-drawings, gemaakt met een eenvoudige teken-app op de iPad en afgedrukt op pagina’s uit een boek uit 1963, met de titel ‘Italian Drawings from the 15th to the 18th Century’**.

 

eeuwige-schoonheid-II,-iPad-drawings-1-20-op-papier,-2013
eeuwige schoonheid II, iPad drawings op papier, 110x94cm, 2013

 

‘eeuwige schoonheid III’ is nu in wording. De tekst ‘Imagine, a sea without a horizon’, het boek ‘800 meter onder de zeespiegel’*** uit de jaren 30 van de vorige eeuw, foto’s van schilderijen van Hollandse meesters uit het Rijksmuseum Amsterdam, e.e.a. met eigentijdse technieken gecombineerd tot een nieuw werk…

 

Proefpagina-V-Reinier-Nooms
proefpagina V Reinier Nooms

 

proefpagina-I
proefpagina I Willem van de Velde I

 

 

* Eeuwige schoonheid, Inleiding tot de kunst, Dr. E.H.Gombrich, 3e druk
** Drawings of the Masters, Italian Drawings from the 15th to the 18th Century, Shorewood Publishers, Text by Winslow Ames, 1963
*** 800 meter onder de zeespiegel, William Beebe, 2e druk

 

 

 

Scroll naar boven