Verrassend vlas

logo-5a-web

 

Een project in samenwerking met het Museum Bussemakerhuis in Borne en Museumboerderij De Wendezoele in Delden. Omdat ik me afvroeg of ik de prachtige kleur blauw van de vlasbloemen kon vangen. Met als resultaat een zomerexpositie in Museum Bussemakerhuis met ‘vlaskasten’ en composities van 7 groeistadia van het vlas van de Deldense es. Hieronder een (beeld)verslag van het proces.

april 2016

In de zomereditie van de Museum- & Galeriekrant staat een mooi verhaal over de expositie bij het Bussemakerhuis.

Museumkrant

12 april 2016

Bij de AKI om te zeefdrukken met ‘gevonden’ beeld van vlas.

filmprint-zeefdruk-bij-aki

najaar 2015

Het Twickelblad besteed aandacht aan ons project.artikel-Twickelblad-2015

artikel-Twickelblad-2015-vp

25 oktober 2015

De voorlopige tentoonstellingsperiode in Museum Bussemakerhuis is bekend: 15 juni t/m 15 september 2016. Hier zal ik onder de werktitel ‘van voorzichtig groen tot blijdeblauw’ de resultaten van mijn onderzoek tonen. Ik ga natuurlijk nog niet teveel verklappen, maar het krijgt al aardig vorm. De hele zomerperiode heb ik materiaal verzameld om de werken te kunnen maken en hier ben ik voorlopig nog wel even druk mee. Intussen ben ik begonnen aan de tweede journal, waarin ik het hele proces bijhoud.

journals
journals

6 augustus 2015

Oogstdag bij de Wendezoele op Mooi Overijssel bij RTV Oost.

5 augustus 2015

tub-05.08.2015
Artikel in de TC Tubantia van 5 augustus 2015 n.a.v. onze werkdag op Museumboerderij de Wendezoele op 27 juli.

 

30 juni 2015

Beeldverslag van de werkdag bij Museumboerderij De Wendezoele.

 

25 juni 2015

journal

15 juni 2015

 

27 mei 2015

Vandaag de eerste pogingen ‘papier scheppen’ met vlas als grondstof.

Het linnen van versleten kleding was vroeger de grondstof voor het maken van papier bij de molen van Frans in Vasse. Vanaf 1711 werden vanuit de wijde omtrek de lompen naar de molen gebracht om schrijf- en drukpapier van te maken. De vele beekjes bij de stuwwallen waren ideale energieleveranciers voor de papierindustrie.

combi-papierscheppen
Met Rindert Veltman van Landschap Overijssel bij de molen van Frans in Vasse.

Met veel geduld en handwerk – het materiaal is stug, hard, houtig en sterk – hebben we nu geen linnen, maar gedroogd en geroot vlas bewerkt om een vezelrijke grondstof voor papier te krijgen. Mijn idee is om de verschillende bewerkingsstadia die het vlas ondergaat in beeld te brengen en daarnaast al experimenterend tot (liefst) verrassende resultaten te komen. Het is spannend, leuk en verrassend om te doen. Met de opgedane kennis van vandaag gaan we zeker nog vaker aan de slag.

 

24 mei 2015

krachtig
Wat is het al weer gegroeid, een krachtig plantje!

 

17 mei 2015

Een kiekje van materiaal in het atelier – èn de eerste kleurtjes!

atelierhoekje
geverfd-linnen

 

9 mei 2015

Vandaag opnieuw aan het werk met mijn eerste oogst van al weer een week geleden. Sprietjes zijn het nog maar, met 2 hele kleine blaadjes. Maar met een heel krachtige vorm!

3luik

7 mei 2015

Mooi artikel op de voorpagina van de Bornse Courant.

bornse-crt-07.05.2015

3 mei 2015

Het borrelt van alle kanten in mijn hoofd

Meer hierover lees je in het artikel op www.borneboeit.nl.

bij-bussemakerhuis-1
Met Liesbeth Hassink in de tuin van Museum Bussemakerhuis

 

 

22 april 2015

Samen met Museum Bussemakerhuis (Borne), Museumboerderij De Wendezoele (Twickel Delden), Corné de Regt van Rode Wangen en Tessa Wagenvoort, textiel- en modevormgever, werk ik aan een prachtig project. De eerste 3 willen een stuk linnen van eigen land te vervaardigen. Tessa is geïnteresseerd in de origine van materialen. Zij wil het experiment aangaan vlas van eigen bodem tot linnen te verwerken en onderzoek doen naar de toepasbaarheid hiervan in kleding. Het ambachtelijke proces en de historie van het gewas (de vlasteelt stond aan het begin van de Twentse textielindustrie) sloot prachtig aan bij mijn idee voor een kunstproject, waarvoor ik kleur- en vormonderzoek wil doen met het opgroeiende vlasgewas. Lees meer over mijn voorbereidingen in de blog ‘kan ik de kleur van bloemen vangen?’.

Dinsdag 21 april 2015 werd het vlaszaad gezaaid in de akker van de Wendezoele in Delden.

tub-22.04
Artikel TC Tubantia van 22 april 2015

 

 

Ongeveer 100 dagen lang ga ik het gewas volgen tijdens de groei en met de materialen, kleuren en vormen werken.

In 2016 worden de resultaten van de kunstprojecten getoond in een expositie in het Museum Bussemakerhuis en … we willen het hele proces in beeld brengen in een (kunstenaars)boek.

Alles is daarnaast ook nog te volgen op facebook.com/verrassendvlas en op de websites en facebookpagina’s van de deelnemers.

 

Scroll naar boven